0
  Prijaviti se

Zašto se kod kuće ne možete povezati s Wi-Fi-jem i što učiniti u vezi s tim

Dolazite kući i pokušavate povezati prijenosno računalo s Wi-Fi-jem. Obično se odmah povezuje, ali iz nekog razloga mreža vas neće pustiti naprijed. Ili dobijete potpuno novi telefon, ali kad ga donesete kući, ne možete ga povezati s Wi-Fi-jem. Što se događa?

Postoji mnogo problema zbog kojih vaš Internet ne radi. Često je vaš popravak jednostavan kao priključenje modema ili usmjerivača natrag nakon što ga je kućni ljubimac slučajno izvadio. Ponekad ponovno pokretanje mrežnog upravljačkog programa vašeg prijenosnog računala (hardver koji omogućuje uređaju da komunicira s drugim uređajima i koji se može nazvati mrežnim adapterom ) može ga ponovo povezati s Wi-Fi-jem. Pomoću ovog vodiča možete pronaći potencijalne probleme s internetskom mrežom i shvatiti zašto se ne možete povezati s Wi-Fi-jem kod kuće i kako to možete sami popraviti.

Prvo provjerite ove poteškoće s Wi-Fi mrežom

 1. Je li vaš usmjerivač isključen iz napajanja ili je napajanje isključeno? Vaše rješenje može biti jednostavno poput ponovnog pokretanja usmjerivača ili ponovnog uključivanja.
 2. Pokušava li se vaš uređaj povezati s drugom Wi-Fi mrežom? Iako se vaš uređaj obično povezuje ispravno s vašom kućnom Wi-Fi mrežom, možda se pokušava povezati s drugom mrežom. Možda ćete je morati ručno povezati s kućnom mrežom, a zaboraviti drugu.
 3. Da li se nedavno promijenila vaša lozinka za Wi-Fi? Možda ćete trebati ponovo unijeti novu lozinku na svoj uređaj ako automatski ne pohrani promijenjenu lozinku.
 4. Rade li druge web stranice ili internetski preglednici? Ponekad se određena web mjesta ili poslužitelji izgube. Provjerite druge web lokacije ili koristite drugi web preglednik kako biste provjerili je li vaš Wi-Fi ili samo određeno web mjesto.
 5. Možete li se povezati ako uređaj pomaknete bliže usmjerivaču? Ako obično imate jak signal u prostorijama daleko od usmjernika, ali iznenada se ne mogu povezati, povežite uređaj sa usmjerivačem. Ako može preuzeti signal u bližu sobu, možda imate problem s velikim rasponom signala, a ne problem Wi-Fi veze.

 

Otkrivanje problema sa povezivanjem uređaja

Mnogo puta je prijenosno računalo ili telefon izvor problema s vašom vezom. Problemi s vezom kreću se od problema sa softverom do propusta mrežnog adaptera, stoga je dobro započeti s rješavanjem problema sa svojim pametnim uređajima.

Kako znati imate li problema s uređajem
Ako ste uređaj već mogli povezati s kućnom Wi-Fi mrežom, ali odjednom ne može, to je najvjerojatnije problem s uređajem.

Kako riješiti različite probleme s uređajima

 1. Kao što vam kaže vaš tipični informatički tip, vaš prvi korak je ponovno pokretanje uređaja. Ovo je standardno rješenje za rješavanje problema i moglo bi vam biti potrebno rješenje kako biste se ponovo trebali povezati na Wi-Fi.
 2. Vaš sljedeći korak je provjera mrežnog adaptera. Ponekad se pojavljuju problemi s vezom jer mrežni adapter vašeg računala možda nije omogućen.Na računalu sa sustavom Windows provjerite mrežni adapter odabirom na upravljačkoj ploči mrežnih veza. Provjerite je li omogućena opcija bežične veze.
  Na Mac računalu potražite Wi-Fi (AirPort) karticu u gornjem desnom kutu zaslona (pored ikona zvuka i baterije u vašem izborniku). Kliknite opciju “Uključi Wi-Fi.” Ako ikona vašeg izbornika ne prikazuje ništa na traci izbornika, Apple preporučuje da odaberete “System Preferences” iz glavnog Appleovog izbornika, odaberete ikonu Network i kliknete Wi-Fi. Odatle potvrdite okvir “Prikaži status Wi-Fi-a u traci izbornika.”

  Da biste provjerili je li vaš bežični adapter omogućen na ostalim Apple uređajima, provjerite postavke da li uređaj nije u avionskom načinu rada i je li Wi-Fi veza uključena. Na Android uređajima provjerite svoje postavke da biste provjerili je li način rada u zrakoplovu uređaja isključen i je li Wi-Fi uključen.
 3. Drugi problem u vezi s mrežnim adapterom za računala mogao bi biti taj što je upravljački program mrežnog adaptera zastario. U osnovi, upravljački programi računala su dijelovi softvera koji govore hardveru vašeg računala kako treba raditi. Ažuriranje upravljačkih programa mrežnog adaptera idite na Upravitelj uređaja, odaberite Mrežni adapteri, a zatim odaberite Ažuriraj upravljački program. Slijedite upute i nakon ponovnog pokretanja računala provjerite možete li se ponovno povezati s Wi-Fi-jem.
 4. Ako to ne uspije, istražite moguće probleme s hardverom ili softverom. Problemi s hardverom nisu učestali, ali stariji mrežni adapter računala ili tableta mogao bi odjednom prestati raditi ako se pregrije. Da biste riješili probleme s hardverom, odnesite svoj uređaj u servisnu radionicu i provjerite mogu li oni pomoći u zamjeni bilo kojeg hardvera. Ovisno o dobi vašeg računala ili drugog uređaja, možda ćete trebati kupiti noviju verziju računala.

Problemi sa softverom mogu se pojaviti ako imate računalni virus, koji bi mogao onemogućiti ili blokirati vašu mogućnost povezivanja na Wi-Fi. Morat ćete skenirati na računalu ili uređaju viruse i ukloniti ih ako ih pronađu. Ponovno pokrenite računalo i pokušajte ponovo da se povežete.

 

Rješavanje problema s Wi-Fi mrežom

Pitanja bežične mreže kreću se od prenapučenog određenog kanala usmjerivača do postavki usmjerivača koje nereduje s vašom vezom. Ako vaš uređaj nije odgovoran za probleme povezivanja, isprobajte ove savjete za procjenu vaše kućne mreže.

Kako znati imate li problema s mrežom

Ako ste pokušali otkloniti potencijalne probleme s uređajem, ali nisu radili, vjerojatno imate problem s mrežom. Možete potvrditi da je to vaša mreža, a ne vaš uređaj pokušajem povezivanja drugih pametnih uređaja na vašu Wi-Fi mrežu.

Kako riješiti svoje mrežne probleme

 1. Baš kao što vaš IT tehničar započne s ponovnim pokretanjem računala, davatelj internetskih usluga reći će vam da iskopčate modem i zatim ga ponovo uključite. Ako to ne uspije, odspojite ruter, dajte mu minutu i zatim ga uključite. Ponekad, ponovno pokretanje modema ili usmjerivača resetiraće mrežu i problem magično nestaje.
 2. Zatim provjerite konfiguraciju vaše bežične mreže. Mnogi usmjerivači danas koriste dvopojasnu tehnologiju za proširenje raspona rutera i brzina Wi-Fi-ja. To znači da vaš usmjerivač omogućava Wi-Fi komunikaciju putem kanala od 2,4 GHz ili 5 GHz.Međutim, postavke na vašem usmjerivaču mogu se promijeniti bez da znate i zahtijevati da vaš uređaj koristi određeni kanal. Ponekad se ti kanali pojavljuju kao zasebne Wi-Fi mreže na vašem uređaju. Vaš se telefon ili prijenosno računalo mogu pokušati povezati s određenim kanalom koji se čini dostupnim, ali to nije mrežna veza koju vaš usmjerivač sada zahtijeva. Provjerite koji kanal vaš usmjerivač koristi prijavite se na web sučelje vašeg usmjerivača .

  Nakon što shvatite je li vaš usmjerivač postavljen na određeni kanal, možete također resetirati koji kanal vaš usmjerivač koristi. Poništavanjem kanala mogu se riješiti problemi vezani uz prenapunjeni Wi-Fi kanal. Većina ruta od 2,4 GHz dolazi sa zadanim kanalom od 6, ali kanal možete promijeniti tako da se prijavite na upravljačku ploču usmjerivača pomoću IP adrese rutera.

 3. Ponovo postavite mrežu pomoću prijenosnog računala. U sustavu Windows idite na “Settings”, zatim “Network & Internet”, zatim “Status” i kliknite na “Network Reset.”


  U Mac operativnom sustavu Apple preporučuje da provjerite svoje TCP / IP postavke u mrežnom oknu “Preferences System”. Tamo kliknite gumb “Obnovi DHCP najam”. Zatim odaberite Wi-Fi i vidjet ćete svoje “Preferirane mreže”. Kliknite U redu i pomaknite se do vaše pohranjene mrežne lozinke pomoću “Keychain Access Utility”. Ondje uklonite pohranjene mrežne lozinke i ponovno pokrenite računalo.

 4.  

  Provjerite je li SSID vašeg adaptera za bežičnu mrežu dostupan i kakav je njegov status. Ako vaš mrežni adapter glasi “Nije povezano”, kliknite “Poveži”. Može se dogoditi jedna od dvije stvari. Ako se ne možete povezati s mrežom, možda ćete morati ispraviti pogrešku u postavkama bežične mreže (napredni problem s tehničkim rješavanjem problema). Ili vaš status može reći “Stjecanje mrežne adrese” ili “Autentifikacija”. Ako se to dogodi, možda ćete trebati kliknuti na “Dijagnosticiraj” da biste riješili problem s IP adresom.

 

Pitanja davatelja internetskih usluga

Možda ćete biti u potpunosti blokirani iz Wi-Fi-ja zbog bilo kojeg od sljedećih problema koje može riješiti samo vaš davatelj internetskih usluga:

 • Niste platili račun
 • Nelegalno ste prenijeli / pohranili određene vrste informacija
 • Postoji problem s mrežom ili vremenskim nepogodama

Kako znati imate li problema s davateljem internetskih usluga

Prvo što možete učiniti je otići na web mjesto za korisnike vašeg davatelja internetskih usluga kako biste provjerili utječu li lokalni prekidi na vašu vezu.

Ako nema lokalnih kvarova, nazovite svog davatelja internetskih usluga. Mogu vam reći o kvarovima koji još nisu ažurirani na mreži. Oni vam mogu dati do znanja i ako ne možete uspostaviti vezu jer imate zakašnjelih plaćanja ili su otkrili ilegalne podatke na vašoj mreži.

Drugi problem Wi-Fi-a koji bi mogao biti povezan sa svojim davateljem usluga je isključivanje interneta. Pokrenite standardni test brzine, a zatim VPN test brzine tijekom različitih mrežnih aktivnosti i različito doba dana. Nakon toga možete usporediti brzine i vidjeti je li vaš internetski pružatelj ugrozio internetsku vezu .

Kako riješiti probleme davatelja usluga

Neki problemi povezani s davateljem usluga nisu izvan vašeg nadzora. Na primjer, možda ćete samo trebati pričekati vremenske poteškoće koje su skinule kablove.

Međutim, ako je kašnjenje plaćanja rezultiralo prekidom veze, obratite se svom davatelju usluge plaćanja kako biste obnovili internetsku uslugu.

Ako ilegalni prijenos sadržaja rezultira nijednom uslugom, platite bilo kakve povezane kazne i razgovarajte s davateljem usluge o tome kako možete vratiti uslugu.

Ako primijetite da čini se da vaš davatelj nepravedno gasi internet, obavijestite svog davatelja internetskih usluga. Nazovite ih, pošaljite im e-poštu i posjetite maloprodajnu trgovinu s podacima o brzini ispitivanja. Imajte na umu da neki internetski planovi imaju odredbe i odredbe koji omogućuju prigušivanje interneta, tako da možda nećete moći riješiti probleme s sporom vezom od isključivanja.

Povežite se i povećajte svoju brzinu

Nakon što se Wi-Fi ponovno pokrene, možete upotrijebiti različite strategije poput premještanja usmjerivača ili obrađivanja njegovih postavki kako biste ubrzali internet. Neke iste strategije pomoću kojih se laptop može ponovno povezati s mrežom, također mogu ubrzati pregledavanje, poput pružanja dobrog pregleda tvrdog diska i ažuriranja određenih programa ili softvera.

 

O autoru

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.